fredag 27 mars 2015

Specialist tvillingar.

Nu har jag landat i soffan för ikväll!
Fogarna skriker så rör mig minsta möjliga. Ändå har jag inte gjort särskilt mycket idag. Vi tog oss ner till barnloppisen en sväng efter att Björn kom hem. Jag brukar vara med där och hjälpa till men har sagt ifrån den här våren. Var sugen på att kika lite iaf, men det blev faktiskt inget köpt. Är inget vi direkt behöver just nu plus att det var ganska utrensat eftersom det var dag två. Vi åkte hem och gjorde tacos och myste framför teven så nu sitter jag här! Eller snarare ligger. 


Vi är väldigt trötta efter igår. Vi var till Eskilstuna hela familjen för besök hos specialistläkaren för tvillingarna. Mamma var snäll och följde med och passade tjejerna i väntrummet under tiden. 

Vi fick träffa en jättebra läkare! Blev lite prat men mesta tiden var det ultraljud. Och vilken skillnad mot det "vanliga" som man gör annars. Jag har tyckt det har varit häftigt men det var inget mot det här. Snacka om att han visste vad han gjorde!
Han visade oss varje liten del av varje bebis typ. Profilbilder och inzoomningar. Den ena fick vi se ansiktet på, man såg näsan och munnen hur tydligt som helst. Den andra höll händerna för ansiktet så den kunde vi inte se. 
Han tittade på bådas hjärtan så att alla delar av dem var som de skulle. Han kollade funktionen på dem och lungorna så att flödena var som de skulle. 
Han kollade också magen med magsäck och njurar.
Han kollade könen men förvarnade oss så vi kunde titta bort eftersom vi inte vill veta. 
Han zoomade också in så vi fick se händer och fötter och kunde räkna fingrar och tår. Så häftigt! Jättemycket drog han också ut kort på som vi fick ta med oss hem!
Utöver bebisarna kollade han också att det var tjock skiljevägg och två moderkakor. Han mätte även flödet i båda navelsträngarna så det såg bra ut. 
Han har nu så gott som konstaterat tvåäggstvillingar(var det två kön är det helt hundra). 
Tvåäggs är bättre ur komplikationsrisk-synpunkt. Vi behöver heller inte kolla ritktigt lika ofta då. 

Även vikten på barnen mättes och den ena väger 401g och den andra 358g vilket är precis som de ska ligga i den veckan vi är. Skillnaden mellan barnen motsvarar 3 dagar så det är ingen fara så länge de inte drar ifrån varandra för mycket. Det ska fortsätta kontrolleras. 
Vi fick också veta att vi inte får vänta till 1/8 innan de kommer ut. Tvillingar mår inte bra av att gå 40 veckor utan behöver komma ut i vecka 38 för tvåäggs och 37 för enäggs. Så det är bara att vi räknar med några veckor tidigare. 


Nu har vi besök hos bm först nästa gång sen ska vi tillbaka till den här läkaren igen om en månad för att mäta tillväxten igen. 


Efter sjukhuset uträttade vi lite och åkte sen hem till mamma och pappa och åt och fikade. Jag blev lite firad i efterhand och barnen lekte och myste!
Klockan blev sent så därav är vi trötta idag, barnen tog tom sovmorgon!


Från gårdagen:
Tjejerna fick åka karusell av mormor. 

Barnen myste i mormor och morfar nya gästsäng innan vi skulle åka hem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar